Ta hand om din klädsamling

Om du är en som många andra som älskar mode och har fått ihop en gedigen samling med plagg, gäller det att ta hand om plaggen så att din vackra samling inte förfaller och blir utslitna. 

Herrkläder

Det är lite skillnad på dam- och herrkläder. Framförallt när det kommer till fina skjortor och kostymer. De kommer i tyger som inte alltid mår bra av en runda i tvättmaskinen. Tänk på att skjortor och kostymer som inte är smutsiga klarar sig bra med att vädras innan de hängs in i garderoben igen. Du kan också täcka dem i klädpåsar i garderoben så inga malar kan komma åt tyget. Efter att kostymen burits några gånger eller det har spillts på skjortan är det dags att skicka dem på kemtvätten. Det kostar bara några hundringar och förlänger livet på dina finaste plagg.

Tvättråd

Sedan gäller det att följa tvättråden på de plagg som faktiskt tål maskintvätt. Du ska inte tvätta en tröja som tål 40 graders tvätt i 60 grader, det sliter ut fibrerna i plagget och kan i värsta fall få plagget att krympa eller tappa färgen. Stretchkläder ska du inte tvätta med sköljmedel, det förstör dem och kan göra kläderna noppriga och fula.