Sport och idrott

Sport och idrott har genom historien varit något som så många i Sverige haft som hobbys att det i mitten av 1900-talet blev till en folkrörelse. Man brukar säga att idrotten är en mikroversion av samhället i stort. Detta stämmer ganska bra, vi ska här förklara lite vad som menas med detta.

Hälsa

Sporten och idrottens del i vår hälsa är ju rätt så uppenbar. Vi motionerar och sportar för att det håller våra kroppar i trim och det gör att vi mår bra. Om vår fysiska hälsa är god så mår vi i regel också ganska bra.

Skoj

Idrott och sport är också underhållning, både i rekreationellt syfte och för spänning, som konstform och tävlingsmomentet. Att spela fotboll med sina vänner är samtidigt som det så klart bidrar till att upprätthålla god hälsa, något som samtidigt skänker glädje och lycka. Sport är skoj på så många olika sätt. Utövandet och åskådandet, som nämnts, men även sådant som spänningen i att lämna in en stryktipsrad, eller att agera expert bland sina vänner om vilket som är det bästa laget, vilken är den bästa uppställningen för ett lag, och så vidare.

Tydliga exempel på detta är de årligen återkommande spel som för flera olika sporter återkommer varje år. Bara ett exempel är Football Manager, som går ut på att du är manager för ett fotbollslag. Du sköter alltifrån träningsupplägg till spelarköp och löneförhöjningar. Ett annat exempel är till exempel spelcommunitys som Svenskaspelare.com. Sajten är dels en mötesplats där sport- och spelintresserade kan diskutera, dels en plats där du kan få de senaste nyheterna inom sportens värld, och dels en sida där du kan få speltips till exempel om nästa veckas stryktipsrad, som vi nämnde.

Gemenskap

Ofta hör man hur idrottspersonligheter talar om att deras lag eller förening är som en stor familj. Denna gemenskap går att finna på flera plan inom idrottens värld. I ett lag så svetsas man ihop till en grupp människor som alla drar åt samma håll för att nå ett gemensamt mål. Man strävar efter framgång. Framgången grundas på ömsesidig respekt, förtroende för varandra, samt samspel. Det går till som i det verkliga samhället, detta är vad som krävs för att vi människor ska kunna leva med varandra.

En annan del är den gemenskap man kan skapa sig genom att supporta ett lag eller en idrottare. Det är en speciell känsla att vara del i en större grupp människor som har samma åsikter och önskemål som en själv. Ungefär som att stå bakom ett politiskt parti.

Som vi ser så går alla delarna in i varandra, liksom de olika delarna i samhället. Idrotten skapar i sig självt så många sidospår som förgyller våra liv.