Ny teknik

Att kort och gott ange teknik som en hobby är kanske något diffust. Det är ju som bekant en hel del som går under ämnet teknik. Med den här artikeln syftar vi framförallt till till teknik i form av hemelektronik och prylar. Själva ägandet i sig är inte en hobby, men det blir lite till en livsstil att sätta sig in i, och använda ny teknik.

Det nya och lockande

Det finns ett begrepp som under mitten av 00-talet började sprida sig, även om det troligen myntades långt tidigare. Det kallas för unboxing. Det syftar till den lilla process när man sitter med sin nya pryl och just ska öppna förpackningen. Unboxing är helt enkelt att öppna förpackningen. Att filma detta och lägga upp på Youtube kallas även skämtsamt döpts till nerd porn.

En lustig detalj med unboxingfenomenet, som många känner igen sig i utan att ha haft en tanke på, är hur angenäm lukten som kommer ur denna prylbox är. Det har till och med gått så långt att ett företag tillverkat en slags spray som luktar på det sättet det gör när man packar upp en MacBook. Daniel Ionescu på magasinet PCWorld har skrivit en artikel om denna makabra uppfinning.

Nu är just unbox-spray kanske något absurt, men i faktumet att någon faktiskt kommer på tanken på att uppfinna detta är något som främjar det här med ny teknik – låt mig förklara. Som sagt så kommer inte den sprayen att förändra världen, men det kan man ju säga att till exempel Steve Jobs lilla uppfinning, iPhone gjorde – och i min lite nördiga teori så skulle det kunna vara samme man som indirekt såg till så att någon kom på idén om unboxsprayen. Det fungerar helt enkelt som en kedjereaktion där kreativa personer på ett eller annat sätt inspirerar varandra. iPhone har sålts i fler exemplar än någon annan telefon, över 250 miljoner exemplar (källa), och således lika många unboxningar såklart…

Nytt skapar ännu nyare

Ny teknik skapar nyare teknik och ett helt nytt marknadssegment därtill. Som exempel:  tillbehör till nämnda teknikpryl. Om vi fortsätter på smartphonespåret så har ju denna innovation skapat möjlighet för andra att livnära sig på att sälja tillbehör. Från marknaden uppstår ju givetvis en efterfrågan på till exempel skydd till telefonerna då de är relativt dyrbara. Ungefär på samma sätt kan det fungera när någon fiffig app-skapare kommer på idén att skapa en träningsapp som du kan använda till exempel när du är ute och joggar för att se hastighet, distans och så vidare – och givetvis, då vänder spiralen och någon kommer på att nu kommer ju folk att behöva en sådan här www.iphonebutiken.se/xtrememac-sportwrap-iphone – för ska man nyttja träningsapplikationen så måste man ju kunna ha med sig telefonen på sin löparrunda. Sådär fortsätter det, i videon här nedan så ser ni ytterligare en idé sprungen ur samma produkt. En produkt som till och med bara är till för att förfina appens funktioner.

Den eviga nyfikenheten

Ny teknik är något som lockar många just av den anledningen att det är nytt och något som inte tidigare setts. Ungefär samma mekanism som att resa till en ny plats – och så vidare. En annan lockelse är givetvis exklusiviteten det innebär att vara först med att ha en ny mobil, dator eller liknande. Men den största lockelsen för tekniknördar är givetvis nyfikenheten att lära sig den nya tekniken – det som faktiskt gör det till en hobby och inte bara en pryl-behov.

Att få lära sig hur de nya prylarna fungerar, upptäcka nya funktioner och möjligheter är en av undertecknads favorithobby och kommer säkerligen alltid att förbli det också.

exponentiell ökning

Utvecklingen ökar takt

De som är insatt i teknologi har säkerligen redan hört talas om Moores lag, beskrivningen av fenomenet av att antalet transistorer som får plats på ett chip var 18e månad fördubblas. En lekmanna-förenkling av detta är att datorerna var 18e månad blir dubbelt så kraftfulla. Detta betyder alltså att teknologins komplexitet och styrka ökar exponentiellt.

Sanningen är dock att detta inte bara är något vi ser inom datorvärlden utan inom så gott som alla forskningsområden. Teknologier mognar i en allt snabbare takt och det märks även på hur ofta produkterna uppdateras. Varje år släpps en ny modell av mobilen, och den är alltid mycket bättre. Vissa tillverkare som till exempel Samsung har dessutom två modeller som alltid ligger i framkant. Dessa släpps ca 6 månader efter varandra vilket gör att man skulle behöva uppgradera sin telefon två gånger per år för att alltid ligga i framkant.