Hobbyförfattare

Många av oss säger att vi har en historia inom oss. En berättelse som vill ut på papper. Men bokbranschen är svår och full av konkurrenter. Nu finns det dock en lösning som möjliggör för amatörer att skriva böcker och sälja själv. Så vässa pennan!

Historien

Själva berättelsen måste få komma först. Och du har ingen deadline. Inget förlag som andas dig i nacken och ber dig skynda på eller ändra saker. Ta din tid och låt berättelse ta den form du vill. Men det är lätt att få skrivkramp: att idéerna torkar ut och man skriver in sig i ett hörn. Lättast är att snabbt skriva ut sig. Tvinga dig själv att skriva och skriv med tanken att det behöver inte bli bra eller ens stämma. Du kan alltid gå tillbaka och skriva stycket eller kapitlet som du egentligen tänkt vid ett senare tillfälle. För nybörjare är det lättare om du sätter upp en mål du ska nå varje dag eller varje vecka. Det låter lite som du ska ha ett andra jobb, men innan man fått självdisciplinen och vanan att kunna skriva långt och länge, måste man tvinga sig att skriva en sida om dagen eller ett kapitel i veckan. Du sätter själv gränsen utefter dina egna behov.

Var inte rädd för att ta inspiration från andra författare. Så länge du inte kopierar historier eller text får Stephen King eller Stephenie Meyer inspirera dig hur mycket du vill. I slutändan kommer du ändå kunna kalla boken för din skapelse. Kom ihåg att läsa böcker om att skriva! Det är ovärderligt att lära sig skrivkonsten så man vet hur man bygger upp en trovärdig protagonist och hur man får dialoger att kännas naturliga och flytande.

Försäljningen

Nu är boken klar, eller hur? Dags att korrekturläsa. Det är lätt att bli ordblind när man ska läsa sin egen text så kan du få hjälp, tacka inte nej! Ännu bättre är om du har råd med en korrekturläsare men var beredd på att de kan kosta 15 000 kronor för en bok.

När du känner att boken är redo för tryck finns det alternativ. Du kan höra av dig till lokala tryckerier och be om en offert men då får du sälja in boken själv till bokhandlar och bibliotek. Samt så tar tryckerier mer betalt per bok ju färre du väljer att trycka. Det finns tryckerier som erbjuder en samling tjänster för en fast kostnad: i dessa kan du få boken skickad till bokhandlar, bibliotek och boken får ett ISBN-nummer. Har man skrivit en väldigt lång bok kommer kostnaderna såklart att stiga men för de flesta är första boken runt 150 A4 sidor eller lite mer.

Du har kanske inte så mycket marknadsföring men det enda som fattas är att rätt person läser den och tipsa sin kompis. Har du skrivit en bra bok kommer den att kunna stå på egna ben och plötsligt har du en sidoinkomst tack vare en hobby som du älskar!