”Händiga hobbys”

Många är de människor som har upptäck hur utmärkt det är med en hobby som ger en möjlighet att koppla av och tänka på något annat än det man vanligtvis gör under dagarna. Många trivs också utmärkt med att ha en aktiv hobby – att arbeta med kroppen är ofta det bästa sättet att fokusera på och att skingra tankarna.

syDet finns många exempel på händiga hobbys så alla kan hitta något som passar dem. Till den vanligaste hör att arbeta på huset eller med inredning i olika former. Att bygga och snickra är både roligt, utmanande och lagom intensivt enligt mångas mening. Sedan finns det andra hobbys som bygger mer på att arbeta med små detaljer: som att sy, virka och liknande. Det kräver också en mental koncentration men är inte lika fysiskt ansträngande som snickrande ofta kan vara.

Det som avgör vilken händig hobby man väljer kan i många fall vara hur ens arbetssituation ser ut: sitter man stilla hela dagarna kan det vara oerhört skönt att få vara lite aktiv och ta i med kroppen medan den som redan har ett fysisk mycket tungt arbete kanske trivs bättre med att få sitta ner i lugn ro och arbeta med händerna i små rörelser. Här passar också klassiska hobbys som att bygga modeller eller att bygga ihop datorer eller instrument.

En fördel med många händiga hobbys är att det faktiskt är relativt enkelt att tjäna pengar på dem – blir man bra på det man gör finns det ofta andra som vill betala för att ta det av det. Vem vet – det kanske till och med är början på en ny karriär? Om inte annat får man ofta många bra och personliga föremål som passar bra att ge bort som presenter till nära och kära.