Foto – en livsstil?

Fotografier förmedlar ofta budskap och får oss att minnas speciella eller vardagliga händelser. Att fota själv är väldigt roligt eftersom du får chansen att experimentera och ta fräcka och unika bilder. För att kunna ta riktigt bra bilder kommer du förr eller senare behöva en systemkamera. Tyvärr är digitalkameror och mobiltelefoner inte tillräckligt bra, åtminstone inte om du vill ha riktigt hög bildkvalitet. Med en systemkamera får du god skärpa och detaljer, vilket gör det enklare att behandla bilderna digitalt efteråt.

För att bli duktig på att fota gäller det att öva. Men det kan även vara bra att få lite tips. En av de första sakerna du behöver göra är att lära dig alla inställningar och funktioner på kameran. När du väl har koll på ISO, bländartal och andra egenskaper hos kameran kan du börja fota. Testa att placera motivet lite till vänster eller höger i bilden istället för i mitten. Du kan även experimentera genom att ta närbild på exempelvis ett träd och medan resten av naturen skymtar i bakgrunden.

Välj rätt kamera

Som sagt är det viktigt att du har en bra kamera när du ska fota. På marknaden finns ett stort utbud av systemkameror i olika prisklasser. Om du inte är särskilt teknisk av dig är det bäst att välja en bra, men relativt enkel systemkamera som gör att du slipper mängder av funktioner. Är du tvärtom väldigt tekniskt intresserad kan du med fördel satsa på ett mer avancerat alternativ som du kan göra mycket med. Förutom själva kamerahuset kan du köpa till lösa objektiv för att kunna zooma in ordentligt.

Välj  redigeringsprogram

När du tagit bra bilder kan det vara kul att redigera dem i ett program. Lightroom eller Photoshop är bra program som du kan använda till det mesta. Lär dig grunderna som att justera färgerna, kontrasten och exponeringen i bilden. Med bara små förändringar kan du få en bild att gå från 5 av 10 till en fullpoängare.